Hoog en droog in Cusco

De nachtbus rit was werkelijk verschrikkelijk! De reis duurde ongeveer 12 a 15 uur. De stoelen konden wel een behoorlijk stuk naar achteren, maar aangezien het van leer was gleed ik (als klein persoon) constant naar beneden. De nek is niet gemaakt om dubbel gevouwen te zitten voor 5 uur lang! Ik kon dus haast niet slapen en als ik sliep werd ik weer wakker door mijn misselijkheid. Gelukkig had Seline antimisselijk kauwgom en ze gaf me er een. Na een paar uur te hebben geslapen wer ik wakker in Cusco. Het was 6 uur ´s ochtends en ik was blij dat we er waren. Behalve toen ik mijn stoel weer rechtop zette.....

Iemand had op mijn stoel boven mijn hoofd gekotst. Toen ik dus mijn stoel rechtop zetten gleed dit dus in mij haar en op mijn schouders. Ja lekker!! Ik dacht dat ik ging flippen en ik keek automatisch die vent die achter mij zat. Maar hij was het niet. Ik zag een klein meisje die groen was en haar vader die niet wist wat ie met haar aan moest.... Ik kon dus niet boos worden....

Na 10 minuten lang alles weg geveegd te hebben, wilde ik zo snel mogelijk naar de hostel zodat ik kon douchen. Natuurlijk stonden al die hyenas weer buiten, maar geen van ons drie had er geduld mee en liepen zij weer snel weg van ons.

We hadden al een hostel in gedachte, Loki Hostel. We stapte een taxi in en hij reed ons de berg op. Ik moet zeggen dat wanneer je zoveel negatieve verhalen hoord van andere reizigers, dat je extra op je hoede bent en alles en iedereen wantrouwd. De taxichauffeur moest wel de berg oprijden om bij de hostel te komen, het leek gewoon alsof hij totaal een andere kant reed.

Dit hostel lag bovenaan een berg en had uitzicht op het centrum van Cusco en de Plaza de Armas. Na een lange warme douche voelde ik me al beter. We hebben wat rond gewandeld en stad verkend. Het was een mooie stad met zijn kleine labyrint straatjes. Op de Plaza spraken constant mensen je aan om iets te verkopen. Overal restaurants en gezellige barretjes. Er was hier genoeg te doen!

Ik en Ewout moesten ons voorbereiden op de Inca trail en hadden dus ook spullen nodig. Op zoek naar handschoenen, dikke truien, regencapes en warme thermo ondergoed. Het kon namelijk behoorlijk vriezen in de bergen.

Cusco lag al behoorlijk hoog, 3200 meter en het was aan te raden om hier eerst een paar dagen te verblijven om je te acclamatiseren voordat je de bergen in ging. Ik was natuurlijk weer ziek geworden van de hoogte de volgende dag. Ik besloot maar om de hele dag tot ´s avonds in bed te blijven. Gelukkig voelde ik me de volgende dag al een stuk beter en was de proef door gekomen om tegen de hoogte op gewassen te zijn.

Ewout had last van zijn hielen en besloot om bij de pedicure langs te gaan, zodat hij geen last zou hebben als we de bergen in gingen.

Vanuit Nederland hadden we de Inca Trail al geboekt en was dan ook 2 nachten bij een hotel inbegrepen. We moesten toen verhuizen vanuit Loki naar het centrum bij Plaza de Armas. Het was mooi hotel, maar had het gevoel dat er niemand daar logeerde.

De dag voordat we aan de trail zouden beginnen hebben wij een full body massage genomen. Een uur lang heerlijk gemasseerd worden voor 12 dollar! Dat vind je niet in Nederland!

We vonden aan de receptie van ons hotel een briefje dat we gebriefd zouden worden de avond voor vertrek. Om 20.00 uur kwamen er 2 mannen met linnentassen en een weegschaal. Ik, ewout en nog een Australisch stel zaten daar te luisteren naar deze man hoe alles in zijn werk ging.

De tassen was voor de dragers, daar moesten we onze kleding voor 4 dagen in doen en onze slaapzakken. Het mocht niet meer dan 7 kilo´s zijn. De volgende ochtend zou iemand ons ophalen om naar het begin van de trail te brengen. We zouden dan ook kennis maken met onze 11 andere mede wandelaars. Maar dat was vaag, want ik en ewout hebben een tour gekocht dat independent heet. Het is specifiek voor stellen of kleine groepjes. Zetten ze ons met 11 anderen! We hebben dus veelste veel ervoor betaald. Dit zouden ze zeker nog te horen krijgen wanneer we weer terug zijn van de trail.

Hoe dan ook, we keken er naar uit om te beginnen....

Tevens was er ook een incident met een verkoper. Ik had een telefoonkaart gekocht om naar NL te kunnen bellen. Toen ik belde deed de kaart het niet. De code wel, maar hij pakte het telefoontje niet. Ik terug naar de verkoper. De jongen die mij kaart verkoopte was er niet meer, maar een vrouwelijke collega. Ik vroeg aan haar of het mogelijk was om een andere kaart te krijgen, maar kon mij niet helpen. Ik had net 10 dollar gespendeerd aan een kaart die het niet doet.

Ik vroeg aan haar om haar manager te bellen, maar had zogenaamd geen bel te goed in haar mobiel en verwees mij naar zijn winkel. Ik en ewout daar naar toe lopen. Ik legde het probleem uit aan die man, maar voordat ik mijn verhaal helemaal kon vertellen. Zei hij heel agressief dat ik de nummers te hard had weg gescheurd. Ik zei dat dat het probleem niet was, want ik kon het gewoon nog lezen. De man was niet voor reden vatbaar. Hij verwees ons naar de telefonicawinkel. ewout zei dat ie mee moest lopen, maar die vent bleef stokstijf staan. het was een zeer irritante situatie en die man was totaal niet behulpzaam.

Wij naar de telefonica winkel, natuurlijk was die dicht. Wij terug naar die vent en ik zei tegen die man dat het zijn plicht was om ons te helpen, zo niet dan zou ik de toeristenpolitie erbij zou halen. Ik naar een vrouwelijke politieagente op straat aanhouden en navraag gedaan. Zij zei dat ik totaal in mijn recht was en dat hij verplicht was om mij te helpen. Die man stond al in de andere winkel (de eerste waar ik de kaart had gekocht).

Ik liep weer naar hem toe en zij dat ik het nog een keer zou proberen om te kijken of de kaart het doet. Zo niet kon hij mooi lachen. Ik naar de telefooncel, en ja hoor tot zijn geluk deed de kaart het nu wel!

Maar toch vaag, dat deze mensen hier je totaal niet willen helpen.

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer