Islas, islas ... y islas !!!

PIEP PIEP PIEP !!! 5 Uur ´s nachts en de wekker gaat af ... Ruby, ruby ... wakker worden ...

Slaperig als ik ben sta ik toch maar op om te gaan douchen. Ik zie in de kamer dat er nog bedden leeg zijn. Deze gasten zijn nog niet terug uit het nachtleven van Panama City.

5 Voor 6 lopen we met onze spullen naar beneden/buiten. Iets over zessen komt mijn broer (zoals Ruby zei/vond) met zijn 4WD-jeep om ons naar onze volgende bestemming te brengen. Ja, die gozer was mitad Colombiano y mitad Chino en had bijna dezelfde outfit aan als mij.

Na een paar kilometer gingen we off road. Uiteindelijk kwamen we met veel gehobbel aan bij de dropoff-plaats, een rivier. Hier moesten we overstappen in een klein bootje om via de rivier naar zee te varen. Waar onze bestemming 1 van de 365 San Blas eilanden was ...

De San Blas eilanden, ook wel de Kuna eilanden genoemd, worden bewoond door de Kuna Indianen. Zij bewonen deze eilanden op een heel primitieve manier. Hiermee bedoel ik bamboehuisjes met vloeren van zand, rieten daken en geen electriciteit. De badkamer is een op bamboe palen gemaakt hutje zonder dak in het water. De vloer heeft gaten en is ongeveer een meter boven het water. Deze gaten dienen voor het wegvoeren van het water van de douche, maar het water van de douche haal je met emmers uit grote tonnen regenwater/zeewater. De wcpot heeft een bril maar eigenlijk is het gewoon een groter gat in de houte vloer. Je moet je dus even voorstellen dat jij buiten staat en iemand is zijn behoefte aan het doen, die zie je dus regelrecht in het water vallen ... hahahhahahha !

Sommige eilanden zijn wat groter, je loopt nog steeds in 2 minuten van de ene kant naar de andere kant, waar een aantal gezinnen leven. Op kleinere eilanden leven bijvoorbeeld 2 gezinnen, maar vaak alleen maar 1 gezin. Er zijn zelfs eilanden waar niemand woont, aangezien die alleen maar bestaan uit 1 palmboom.

Wij hebben hier 1 nacht doorgebracht in zo´n bamboehut met rieten daken en een vloer van zand. ´S nachts word je dan ook wakker van de kakkerlakken die over je heen lopen.

Overdag hebben we verschillende eilanden bezocht en wat rond gesnorkeld. Ze hadden een lunch voor ons gemaakt op een klein eilandje. Rijst, salade en verse vis ... smikkellend met de voetjes in het zand !!!

De Kuna Indianen hebben een bepaalde klederdracht, vooral de vrouwen. Een soort van gekleurde jurken en kralen sieraden om hun benen en armen. Deze sieraden zitten strak om de onderarm en onderbeen, welke bestaan uit bepaalde patronen/kleuren. Deze maak je vast en doe je dan niet meer af (ja of ze moeten los raken). Mannen kleden zich integendeel in normale kleding ... vraag me niet waarom maar het zij zo. De vrouwen zijn ook heel schuw, nouja camera schuw ... maar als je een armbandje koopt of iets wil betalen dan mag je wel een foto maken.

Maar kort gezegd ........... deze eilanden zijn echt geweldig mooi !!! (Iedereen kent de bounty eilanden toch nog wel uit die reclame, THESE WERE THOSE)

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer