Surfershouse 'El Refugio' (dos)

Russel is een energieke man van 62 jaar. Hij heeft heel zijn leven gesurfd en dat is nog altijd zijn passie. Vorig jaar werdt door zijn dokter gediagnoseerd dat Russel een hartprobleem had en hoge bloeddruk. Dit betekende dat hij nooit meer mocht surfen. Jay was natuurlijk ernstig bezorgd en was een van de redenen dat hij bij zijn vader bleef wonen. Jay had de mogelijkheid om met een Australisch tv programma 'Survivor' mee te reizen, maar had dat afgewezen. Nadat Russel aan zijn medijnen begon te wennen, begon hij zich beter te voelen en kon weer uit de voeten. Dit was het begin voor Russel om weer op de plank te gaan staan.

Russel heeft een onrustig en interessant leven gehad. Hij groeide op in de meest gevaarlijke stadsdeel van Panama City. Hij heeft moet leren om te overleven en zijn leven om te schakelen in iets positiefs. Dit ging niet gemakkelijk. Hoe dan ook heeft hij uiteindelijk een eigen bedrijf gehad in de logistiek. Zijn bedrijf was zodanig goed gerund dat anderen hem als grote concurrent zag. Dit was als gevolg dat hij werdt uitgekocht en heeft hem veel geld opgeleverd. Dit geld heeft hij in een paar jaar opgefeest. Hij leeft nu in zijn vaders huis rustiger met zijn pensioen.

Doordat Russel en Jay altijd mensen over de vloer hebben (vaak ook onbekenden) hebben ze besloten om er geld voor te vragen. Mensen hadden geen respect voor het huis en heben het ook afgeleefd. Nu proberen ze het huis om te gooien als een hostel. Er komen vooral mensen die reizen naar surfplekken en dit huis is ook echt gemaakt voor surfers.

De sfeer was relaxed waardoor wij hier 8 dagen hebben gehangen. We zijn bevriend geraakt met deze mensen. Ewout werdt samen met Russel ook altijd als eersten wakker en gingen samen er op uit met jeep om ontbijt, sigaretten, fles Rum en cola te halen voor de dag. Niet dat we de hele dag dronken, maar na het avondeten werdt de Rum wel aangebroken. Het was niet bepaald gezond leven, behalve het surfen (wat ik en Ewout niet deden!). Zij hadden ook allemaal hangmatten hangen waar je heerlijk in kon dutten, lezen of muziek luisteren. De muziek stond ook echt de hele dag aan, wat weleens irritant was. Einde van de dag suizde je oren weleens ervan. 

Ewout probeerde ook te surfen. Hij ging dus zo nu dan met de jongens mee om te oefenen. Voor de rest hebben we rondgehangen en een surfcontest bijgewoond. Jay had gewonnen. Hij won een custom made surfboard, een trofee en een sponsership van Vans. Dit werdt uiterraard gevierd met Rum en cola! 's avonds aten we vaak samen en volgde diepgaande gesprekken of de drinking games wat leidde tot hilarische momenten.

Aangezien we zo bevriend met hen waren geraakt, vond ik het ook moeilijk om afscheid te nemen. Ben wel blij dat we bij 'toeval' bij hen zijn gestrand.... 

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer